Eksperimentalni studio

eks_studio

Eksperimentalni studio nova je emisija Radio Studenta koja će prezentirati ostvarenja domaćih i inozemnih kompozitora avangardne, elektronske i elektroakustičke glazbe i srodnih pravaca. Emisija pruža uvid u razvoj elektronske glazbe od prvih zvučnih eksperimenata Pierrea Schaeffera 40-ih godina 20. stoljeća do suvremenih eksperimentalnih glazbenih formi današnjice. Predstavit će se rad poznatih svjetskih studija za elektronsku glazbu poput onih u Kölnu, Utrecthu, Varšavi, Bratislavi, Berlinu, Tokiju, Milanu, Darmstadtu itd., u kojima su se za kompoziciju, izvođenje, montažu i snimanje skladbi izvodili prvi eksperimenti korištenjem elektronskih generatora, radijske mjerne tehnike i magnetofonskih vrpca a kasnije, sredinom 60-ih, i sintesajzera i digitalnih računala.

Poseban naglasak bit će stavljen na ostvarenja kompozitora s ovdašnjih prostora, koji su zahvaljujući radu u inozemstvu od 50-ih godina naovamo donosili svježe iskustvo nove glazbe i predstavljali ga na manifestacijama poput Muzičkog biennala Zagreb ili Muzičke tribine u Opatiji, ili su se bavili elektronskim glazbenim medijem u Elektronskom studiju radio Beograda, prvom takve vrste u ovom dijelu svijeta, osnovanom 1972. godine, unutar kojeg su nastale iznimno interesantne kompozicije u svjetskim okvirima.

Osim isključivo elektronske i elektroakustičke glazbe slušateljima će tematski, kroz diskografske serije i antologije biti predstavljene i avangardne kompozicije iz domene suvremene ozbiljne glazbe, čiji su se skladatelji od sredine prošlog stoljeća naovamo koristili tehnikama i postupcima poput atonalnosti, serijalizma, aleatorike, stokastike, improvizacije itd. Povremeno će biti predstavljene i snimke manje poznatih autora koje žanrovski odskaču od zamišljenog koncepta, ali koje zbog svoje eklektičnosti zaslužuju biti uvrštene u program, čime će emisija dodatno dobiti na zanimljivosti.

Kroz emisiju će slušatelji imati priliku čuti i rijetke, nekomercijalne snimke iz bogate privatne fonoteke urednika, među kojima većina zbog otežane dostupnosti nikada ranije nije bila predstavljena u hrvatskom radijskom eteru. Emisija će pružiti i popratne tekstove o kompozicijama i drugim radovima predstavljenih kompozitora kroz članke iz različitih studija, zbornika, kataloga i ostale stručne literature, a uz temeljno predstavljanje rijetkih arhivskih i kolekcionarskih izdanja redovito će donositi i pregled tekuće diskografske produkcije relevantnih izdavača.

Ako ste ljubitelj programa zagrebačkog muzičkog biennala, Izloga suvremenog zvuka, Dana nove glazbe, ili noćarite kako biste uhvatili srodne emisije na trećim programima nacionalnih radija, Eksperimentalni studio Radio Studenta je emisija koja će vam se zbog svoje raznolikosti i svježine sigurno svidjeti.

Urednik i voditelj: Petar Pečur

https://www.facebook.com/eksperimentalnistudio
http://www.radiostudent.hr/eksperimentalni-studio/

#9 – 13.12.2015. by Eksperimentalni Studio on Mixcloud

2 thoughts on “Eksperimentalni studio

  1. Jaylin

    Caro Anonimo/Coronel :Acredito que algo possa ser feito com uma união de blogs ,mas tem de ser algo mais forte do que a ANABA , que acabou virando a "A Nada ".Farei parte desta coligação ,podem contar com o Cachorro Louco.Quero também deixar claro que para mim uma reação armada ainda será necessária num futuro prAaÃimo.Ãbr³x§os e parabéns pela iniciativa .

  2. günstiger kredit

    Wouhaaaaaa! j’adore!!le 2e look (de nuit) bien coloré et tout! parfait!mais lse autres aussi!MERCI de nous avoir montré tout ça!gros bec!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *