Peter Hajnoci – Smrt je izjahala iz Persije

Smrt-je-izjahala-iz-Persije-61056.jpg

Sada već kultni, mada za svog kratkog života gotovo nepoznati, mađarski pisac Peter Hajnoci u svom nesvakidašnjem romanu Smrt je izjahala iz Persije hvata se u koštac sa demonom alkoholizma kroz čiji kaleidoskop baca pogled na svoju mladost i jednu ljubavnu epizodu koja će se, poput usuda, nadviti nad kasnije junakovo bivstvovanje.

Hajnocijevo preispitivanje, griža savesti i zavisnička žeđ, filmski su ispresecani fantastičnim i nadrealnim vizijama koje junak proživljava u “punom koloru”, a čije je izvorište, prema rečima prevodioca Marka Čudića, jeftina erotska periodika toga vremena (Mađarska. sedamdesetih godina XX veka). Ove nadrealne slike smenjuju se sa naturalističkim opisima života jednog alkoholičara koji se, sada već na zalasku života, priseća svojih cugerskih početaka. Sve je to kod Hajnocija lišeno romantike ili pak, kod mnogih alko-pisaca prisutnih, jeftinih doskočica (humora ovde ne nedostaje), već je fokus izoštren ka unutrašnjoj patnji, besmislu i haosu.

Roman Smrt je izjahala iz Persije snažno je svedočanstvo ponora i mraka kroz koje jedan pisac, koji i dalje želi da piše, prolazi na svom zavisničkom putu do smrti, istovremeno ne odajući i ne pokazujući svoju žudnju za životom.

Izdavač: LOM

One thought on “Peter Hajnoci – Smrt je izjahala iz Persije”

  1. zegt:Hylander & MdJ,Ah zo ja… Dan snap ik wat jullie bedoelen. Klopt ook. De ‘casing’ is slechts om de vorm te bewaren en scheuren van de darm tegen te gaan tijdens het ko&sb.&nnsp;&nbep;mnbsp;0 likes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *