More tišine

more tišineMore tišine (La mer de la tranquilité) je zbirka pripovedaka višestruko nagrađivanog kanadskog “filozofa i pesnika života” Silvena Tridela (Sylvain Trudel). U devet priča kojima nas Tridel polako uvlači u ambis postojanja i čemer sudbine, prepliću se božansko i ljudsko, prošlo i buduće, strašno i kobno u predivnim stilom ispisanim stranicama koje govore o stranputici koju zovemo život.

Kad je crn, a uvek je mračan, Tidel je crn poput melase najcrnjeg gliba u koji zgazismo u mrkloj noći. Magičan, okrepljujuć šamar koji osmehu zauvek u amanet ostavlja senku. Senku koja će nas pokriti u odsudnom času. I u kom ćemo se setiti njegovih reči:

“Čudan neki balsamovani mesec, bled kao kost, koji me zagleda svojim očima leša. I tek mi u tom trenutku jedno otkriće probada srce, preko svih godina i glasova, preko žalosti za mrtvima i preko lica mog života po kome tumaram kao šuga kroz gluvu gomilu, goneći neuhvatljivu senku drugih bića, misleći od nestrpljenja da je vera, od sanjarija da su vrlina, od lutanja da je sudbina — i tek tada, lica okrenutog ka mesečevoj samoći i napuštenosti, rešavam zagonetku izrečenu iz otrovanih usta jednog starca: nema pataka, nema pataka u Moru tišine.”

Geopoetika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *