Ekran u ruke i nebu pod oblake

U eri u kojoj se okolo vucaraju samo kojekakvi displeji (ekrani) koji emituju vesti s fejsbuka i jutjuba i pomoću kojih je čak moguće i snimiti/ uslikati sebe i okolinu, i takve sadržaje popeti na fejsbuk i jutjub te ih ponuditi ostalim držaocima displeja (ekrana), logično je bilo da se ti uređaji oslobode suvišnog tereta, te da se materijal koji je do sada tradicionalno bio skladišten lokalno, odsad skladišti regionalno, to jest globalno – na oblaku.

Zašto? Pa, internet već neko vreme figurira kao WAN (mreža šire oblasti) i glupo je da korisnici na lokalnim mašinama skladište sadržaje koje će ionako ponuditi širem auditorijumu. A i bacaju se pare na hard diskove, memorijske fleševe itd. Danas, kad je sva muzika i ostalo popkulturno i visokokulturno đubre već na webu, uputno je stvoriti svoje male magacine na servisima poput Google Drive ili DropBox, te pomoću njih deliti sadržaje s izabranim kontaktima ili grupama. Na taj način olakšavate rad na zajedničkim projektima, preskačete jednodimenzionalnost i sporost imejla, grafički raspolažete datotekama u sopstvenom operativnom sistemu, oslobađate se ograničenosti na samo jednu mašinu (oblak vam je uvek nad glavom, ma gde i bilo čime da se ulogujete) i, konačno, rasterećuje vas tuge, bola i troška nad umrlim hard diskom.

Tih 5 GB je malo, pobunićete se. Ja mislim da nije i da će, ako ste prosečan korisnik, tih 5 (+ 5 na nekom drugom servisu) giga biti i previše. Do sad ste ionako već zaboravili na svoje gigantske baze mp3 muzike i divx filmova, s bekap diskova skida se prašina prilikom selidbi, sve se na klik skida s mreže, a ono malo prešs uspomena, drage muzike, e-knjiga, etc, za koje i dalje mislite da ih vredi čuvati, neće vam zauzeti ni petinu slobodnog oblaka.

Pripadnici nekog od novijih, prominetnih zanata, poput dizajnera, kompjuterskih animatora i sl, jednom suočeni s limitiranom sigurnošću svojih terabajtovskih hangara, okrenuće se nekom od oblaka to jest iznajmiće prostor na nekom serveru koji će im, gonjen zelembaćima, pružiti trostruki bekap podataka. To je u kućnom okruženju, i za te pare, gotovo nemoguće.

Dakle, ekran u ruke i nebu pod oblake i…

2 thoughts on “Ekran u ruke i nebu pod oblake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *