Mali brat stigao u knjižare!

S posebnim zadovoljstvom vas obaveštavam da je srpsko izdanje romana Mali brat Korija Doktorova stiglo u knjižare!

Objavljivanje ovog romana pratila je svojevrsna kakofonija modernog doba — od promene uredništva, preko ucenjivanja vlasnika autorskih prava, do kašnjenja, kašnjenja i kašnjenja…

Ipak, knjiga nije mogla da izađe u bolje vreme. Polagana (ali sigurna) okupacija svih javnih sfera na svim poljima, od strane državno-korporacijskih elita, do bola aktuelizuje ovu sajber-bajku prepunu pravih malih bisera iz istorije borbe za ljudska prava.

I pored otvoreno političke poruke, Mali brat nije manifest neke ideologije. Mali brat je priča o odrastanju, o ljubavi, o učenju i prijateljstvu. Mali brat je priča o običnoj slobodi, onoj kakvu svako od nas mora da osvoji sâm za sebe.

Mali brat nas uči kako da budemo (ili postanemo) veliki Ljudi.

Pravi poklon za predstojeće praznike.
………………..
Iz promo teksta izdavača Profil, Beograd:

MALI BRAT
Kori Doktorov

Format knjige: 14.5 x 20.5 cm | Meki povez |400str.
Godina izdavanja: 2010.
Preveli s engleskog: Zoran Trklja i Ljiljana Bubalo
MPC: 890,00din
Izdavač: PROFIL, Beograd

Subverzivna knjiga i jedan od manifesta antiglobalizma!
Glavni junak Malog brata je Markus, 17-godišnjak koji misli da sve zna, posebno o tome kako funkcioniše sistem i kako nadmudriti sistem. Markus je haker i posebno uživa u obaranju kompjuterskog sistema za nadgledanje u svojoj srednjoj školi.

Njegov život će se iz korena promeniti kada sa ekipom iz škole pobegne sa časova i neočekivano se zatekne usred policijskog uviđaja posle velikog terorističkog napada u San Francisku. Policija ih, misleći da su umešani, hapsi i odvodi na višečasovno ispitivanje i maltretiranje u tajni zatvor.

Kada se ponovo nađe na slobodi, Markus shvata da se njegova zemlja pretvorila u policijsku državu u kojoj je svaki građanin sumnjiv kao potencijalni terorista. Markus zato donosi smelu odluku: srušiće sistem i uzvratiti udarac vladi i policiji koji su izmakli kontroli…
…………..
KORI DOKTOROV je SF pisac, bloger i tek-aktivista. Jedan je od urednika popularnog bloga Boing Boing (boingboing.net) i saradnik mnogih novina, magazina i vebsajtova. Wired, Popular Science, Make, the New York Times su samo neki od mnogih.

Bivši je direktor evropskog ogranka Electronic Frontier Foundation (eff.org), neprofitne organizacije za građanska prava koja se bavi slobodama u sferama tehnologije i interneta.

Mali brat, objavljen u maju 2008. godine, bio je bestseler Njujork tajmsa.
Entertainment Weekly je 2007. godine Doktorova nazvao William Gibsonom (Neuromancer) svoje generacije, a Forbes Magazine ga je stavio na listu Web Celebrities za 2007/08. Jedan je od Young Global Leaders Svetskog ekonomskog Foruma 2007.

Osim Malog brata, koji je jedini preveden na naš jezik, objavio je romane: “Down and Out in the Magic Kingdom”, “Eastern Standard Tribe”, “Someone Comes to Town, Someone Leaves Town”, “Makers”, “For The Win”.

Kori Doktorov živi u Londonu.

________________________

Cory Doctorow – intervju za Proceduru

2 thoughts on “Mali brat stigao u knjižare!

  1. Pingback: Cory Doctorow’s craphound.com >> Blog Archive » Little Brother Serbian edition

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *